Ролята на водата в живота на човека

В организъма на човек се съдържат около70-75 % вода. Според много фактори количествата може да се разминават в известни граници. И основно водата в тялото на човека достига средни стойности от:

Вода в телцата на децата и бебетата е в най-малки граници. Тя е процентно отношение на количествата съхранявани в човешкият организъм.

Следващи в категорията са жените, които са с по-малки количества вода в организма от мъжете и повече от съотношението, което имат децата.

За по-пълните хора също е установено, че количеството на вода е по-голямо количеството при нормално нормените човеци.

Всички жизнени процеси в организма на човек са зависими от водата. Тя спомага за обмяната на веществата, разтваря хранителни групи, спомага за извеждане отпадните продукти извън тялото. Водата е среда, в която протичат множество биохимични процеси.

Дневният прием на вода от човек с нормално тегло, трябва да е процент изчислен според килограмите му. Големи количества от телесната вода хората губят в ежедневните дейност, чрез потене и заради функциите на бъбреците и червата.

Затова и възстановяването и е от голямо значение за здравето, за доброто физическо състояние и ефективност. Дневният прием на около 2 литра вода за възрастен с нормално тегло е напълно задоволителен. При по-високи температури може да бъде и завишен над тези граници. Водата, загубена от отделяне на пот и чрез дишането, трябва да бъде възстановена, за да можете организмът да работи правилно.

Водата участва в редица важни процеси в тялото, а недостатъчният прием може да води до обезводняване. Ако тялото загуби 2,5% от теглото за сметка на водата, то организмът ще загуби 25% от ефективността си. При хора тежащи около 78 кг приема на вода трябва да е повече от 2 литра. С обезводняване на тялото, кръвта става по-гъста и губи обем. Това натоварва сърцето и циркулацията на кръвта става неефективна. При екстремни случаи, загубата на вода може да се окаже фатална.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *