Минералите в минералната вода

Минералната вода се различава от останалите видове вода по това, че не само е чиста и безопасна за пиене, но също така съдържа жизненоважни за организма минерали. Да разгледаме и някои от тях.

Бикарбонати

Бикарбонатите са част от всички органи и телесни течности и действат като междинен буфер, който поддържа pH баланса в тялото. Стомахът отделя бикарбонати, за да подпомага храносмилането. Проста смес от бикарбонати и вода може да успокои стомаха, който е раздразнен от високото ниво киселини. Бикарбонатите в минералната вода играят ключова роля в поддържането на добро общо здраве. Те намаляват риска от образуване на камъни в бъбреците и умората при атлетите.

Натрий

Натрият ни е най-познат, когато е в комбинация с хлорид – трапезната сол. Той служи като регулатор на водата в тялото. Движението на натрий между клетките помага за генерирането на електрически сигнали, които позволяват на мозъка да комуникира с централната нервна система и мускулите. Диета, която съдържа прекомерно количество натрий обаче, води до повишено кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания. Количеството натрий в минералната вода варира, но винаги е в здравословни граници.

Калций

Човешкото тяло съдържа повече калций, отколкото всеки друг минерал. Най-голямата част от него се съдържа в костната структура. Останалият 1% циркулира в кръвта и другите телесни течности. Калцият, който най-често се свързва със здравето на костите и зъбите, също така помага за по-добро функциониране на централната нервна система, развитието на мускулите и съсирването на кръвта.

Магнезий

Магнезият е минерал, който е от жизненоважно значение за организма. Около 60% от магнезия в тялото се съдържа в скелета, 27% са в мускулите, а останалото се разпределя в другите клетки и тъкани – общо 24 грама. Магнезият играе важна роля в енергийната продукция, предаването на сигнали по нервите и контролът на мускулните контракции. Макар калцият да е полезен, той може да се натрупа в организма, когато е прекалено много и да образува камъни в бъбреците например. Тук на помощ идва магнезият. Той подпомага усвояването на калций. 

Калий

Калият е химически елемент, който е нужен за функционирането на всички живи клетки и е един от най-срещаните в човешкото тяло – около 120 грама. Поддържането на достатъчно ниво калий в организма е ключово за правилната работа на невроните в мозъка и нервната система. Недостигът на калий води до заболяването хипокалиемия, което се изразява с отпадналост, мускулни спазми, повишено кръвно, проблеми със сърцето и други органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *