rss http://bgvoda.com/ Fri, 23 Feb 2018 05:53:59 GMT FeedCreator 1.8.0-dev (info@mypapit.net) Колко важна е водата? http://bgvoda.com/интересни-факти/72-колко-важна-е-водата.html Колко важна е водата? Тя съставя 70% от човешкото тяло и е също толкова важно условие за живот като кислорода. Всяка клетка в нас жадува за вода, всеки жив организъм функционира благодарение на нея. Тя е най-естественото и най-здравословното нещо, което можем да консумираме.

Read more...

]]>
Mon, 16 May 2016 13:45:29 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/72-колко-важна-е-водата.html
Най-известните минерални извори в България http://bgvoda.com/интересни-факти/65-най-известните-минерални-извори-в-българия.html България е известна с над 550 находища от 1600 извора с минерални води. Преобладават слабо минералните извори, минерализирани и газови води. За хладните минерални извори е характерно, че са разпръснати из цялата страна. Такива има в Шипково (Троянско),Наречен (Асеновградско), Овча купел (София), Вонеща вода (Габровско), Смочан (Ловешко), Меричлери (Симеоновградско) и др. За минерален извор с най-голяма температура е този в Сапарева баня, той е и единственият в България и Европа гейзер-фонтан. Сред най-известните термални извори са тези в Стара планина, към тях се отнасят Вършец, Лакатник, Бързия, Оплетня, а до Софийското поле са прочутите Горна баня, Банкя, Овча купел, Княжево, Панчарево, и др. Съществуват още множество разположени в различните краища на страната Стрелча, Хисаря, Баня, Павел баня, Старозагорски бани, до Благоевград, Сандански, Симитли, Левуново и Марикостиново, Добринище, Девин, Баните, Велинград.

Read more...

]]>
Fri, 15 Mar 2013 15:51:41 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/65-най-известните-минерални-извори-в-българия.html
Топли минерални извори http://bgvoda.com/интересни-факти/64-топли-минерални-извори.html Изворите за минерални води в България са известни от древни времена.

Топлите извори са използвани с лечебни цели още в древността. Те са съхранени с годините и много от тях днес са се превърнали в съвременни лечебни центрове посещавани от множество туристи, както от българия, така и от други страни.

Така например изворите в Сапарева баня разположени на югоизток, до рилските летовища Паничище. Мястото е разположено сред вековни иглолистни дървета датиращи от хилядолетия назад. Растителността в тази част е така богата и живописна, че не би могла да се опише с думи. В тази част се намират над 1000 естествени и сондажни извора за минерална вода. Те са едно от най-големите богатства на природата в България. Тук преобладават термалните минерални извори, чиято температура е над 37 градуса.

Read more...

]]>
Fri, 15 Mar 2013 15:50:19 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/64-топли-минерални-извори.html
Дневен прием на вода http://bgvoda.com/интересни-факти/63-дневен-прием-на-вода.html Важния и определящ фактор за нуждата на вода от организма ни е жаждата. Водата трябва да се приема от всеки човек и през целия ден. По този начин той си набавя необходимите течности.

Нивата на вътрешния баланс от вода в тялото е застрашен, ако нормата му падне под 45%, това може да крие опасност за здравето.

Идеята е да не се стига до крайни проблеми и драстични мерки в приема на вода. За да не се получи дехидратиране, трябва да се следи количеството от 2,5 до 3 литра дневно вода, да са консумирани. В тези стойности е поместена не само чистата питейна вода, а и тази, която постъпва в тялото ни чрез, храната, другите течности и плодовете и зеленчуците.

Read more...

]]>
Fri, 15 Mar 2013 15:49:35 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/63-дневен-прием-на-вода.html
Минерализацията на водата http://bgvoda.com/интересни-факти/62-минерализацията-на-водата.html Ниско минерализираната минерална вода няма високо съдържание на съставка на фона от общата минерализация. Това прави тази вода удобна за неограничена консумация.

Слабо минерализираната вода не съдържа минерални вещества, които да се комулират в организма и в резултат да оказват токсично въздействие. Те са удобни за консумация в неограничени количества и без прекъсване и подмяна. Поради хомеостаза, в течната среда и органите подбират саморегулиращи се механизми, които имат определени съставки от водата. Те избират едни от тях, а други изхвърлят. По този начин баланса на pH киселинно алкално равновесие и елементите в кръвта, в тъканите и в органите е постоянен.

Read more...

]]>
Fri, 15 Mar 2013 15:48:46 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/62-минерализацията-на-водата.html
Здравословна ли е водата http://bgvoda.com/интересни-факти/61-здравословна-ли-е-водата.html В двадесет и първи век все още има множество разногласия по ефекта и качествата, касаещи водата. На кратко ще се постараем да разясним някои от тях.

  • Водата е основна и най-важната течност в света.
  • Без нея живота е немислим. 
  • Тя е източник на живот и заема около три четвърти от тяло на човека. За водата още се казва, че е есенцията на живота.

Съществуват много разисквания и коментари по отношение здравословния ефект от минералната вода. След като отпадне основната функция, че доставя течност за тялото, научните изследвания не са достатъчни, за да покажат увеличеният ефект на минералните води над здравето. Ясно е, че минерали им са завишени, затова и носят името си минерални води. С тях те са полезни за тялото, но тяхната способност за усвоява не е точно добра. Една част от тях се абсорбират, а тялото определено има нужда от тях. В естествената вода липсват калории, изкуствени добавки и захар, минералната вода, определено е по-добра от подсладена и много по-харесвана напитка. Приема на минерална вода, не крие странични ефекти, като например прекаляването с газирани напитки, безалкохолни и алкохолни такива. Минералната е приятна и дарява свеж вкус.

Read more...

]]>
Fri, 15 Mar 2013 15:47:59 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/61-здравословна-ли-е-водата.html
Хлор във водата http://bgvoda.com/интересни-факти/60-хлора-във-водата.html Знаем, че хлорът е вреден, но спомага за пречистване на чешмяната вода. За да се предпазим от него трябва да се заредим с трапезна, минерална или изворна вода.

За да намалим хлорирането от душа или ваната, можем да монтираме филтри, които да премахват трихолометаните, които от своя страна повишават нивата на кръвта ни.

За да избегнем състаряващия процес на кожата, в резултат от хлора във водата може всеки път след баня да втриваме витамин С на разтвор по тялото си.

При над 89% от хората се срещат проблеми със скалпа на главата и кожата на косата, в резултат от хлорираната вода.

Read more...

]]>
Fri, 15 Mar 2013 15:47:00 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/60-хлора-във-водата.html
Какво знаем и не знаем за водата http://bgvoda.com/интересни-факти/59-какво-знаем-и-не-знаем-за-водата.html Според най-новите проучвания водата, колкото полезна и важна да е за живота на хората, така сериозно може и да навреди. Така например бутилирана вода, държана на топло за дълъг период от време може да причинява рак. Най-опасна бутилирана вода е престоялата в автомобили. Тя е с високи съдържания на диоксин, който се натрупва в тъканите на млечната жлеза, а той е силно канцерогенен. Топлината реагира с химикалите в пластмасата от бутилките и често води до рак на гърдата.

Съветът на специалистите е водата за пиене да се съхранява в бутилки от стъкло или  неръждаема стомана. Друг важен момент е, че водата от пластмасовите бутилки е вредна и когато се съхранява във фризер.

Read more...

]]>
Fri, 15 Mar 2013 15:44:53 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/59-какво-знаем-и-не-знаем-за-водата.html
Водата за бебета и подрастващи деца http://bgvoda.com/интересни-факти/58-водата-за-бебета-и-подрастващи-деца.html Вече сме на ясно, колко важен е приема на вода от хората, но как стоят нещата при децата. Какви са техните нужди и коя е най-подходящата вода. Всеки родител иска най-доброто за детето си, затова е добре да проучи какви количества и какви видове вода да дава на новороденото и детето си.

Често младите майки с току що родени бебешоци са изправени пред един нов и непознат свят, за който едва сега ще учат. Пред тях изникват редици въпроси като:

Кога трябва да дам вода за първи път на бебето? Как да му я предлагам подсладена със захар или без добавки? Да ограничаваме ли приема на вода на 3 годишното дете и хиляди други.

Read more...

]]>
Fri, 15 Mar 2013 15:44:22 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/58-водата-за-бебета-и-подрастващи-деца.html
Вода, за да сме слаби http://bgvoda.com/интересни-факти/57-вода,-за-да-сме-слаби.html Всеки борещ се с наднорменото тегло вече не веднъж е чувал от диетолозите, лекарите и фитнес инструкторите, колко важен е приема на вода. Сега няма да се впускаме в отегчително мърморене, а само ще конкретизираме, как може да си помогнем с водата и да изглеждаме по-слаби.

Много пъти сякаш сме поставени на кръстопът, решени да свалим излишните килца, натрупани през дългата зима, особено голямо става желанието ни, щом времето се затопля, а плановете за лятната почивка се кроят.

И на въпроси като: Как да свалим излишните килограми? Коя диета да изберем? Как да изгорим още калории? И редица още въпроси, които заемат голяма част от ежедневно ни, идват нашите съвети в помощ на всяка дама, която мечтае за перфектна фигура, без стрии и целулит, стегнато дупе и т.н и в помощ на изплашените от здравословното си състояние хора с наднормено тегло.

Read more...

]]>
Fri, 15 Mar 2013 15:43:08 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/57-вода,-за-да-сме-слаби.html
Силата на водата http://bgvoda.com/интересни-факти/56-силата-на-водата.html Има едно велико нещо, което помага в горещите дни, облекчава жаждата и хидратира идеално организма. Водата, така незаменим източник на минерали, витамини и соли.

Силата на водата спрямо организъма на човека е така голяма, че дори не си даваме сметка, колко много губим, когато липсва на телата ни. Водата помага в борбата с излишните килограми и да съхраним добрия външен вид, младостта и свежестта си.

Водата е достатъчно мощна, за да засища. Когато усещаме глад, само няколко чаши са достатъчни да утолят и изпълнят стомаха ни, а усещането за ситост настъпва мигновено.

Според най-новите прочувания водата е полезна за прием и по време на хранене. Макар да създава усещане за тежест, тя ни кара да приемаме по-малки количества храна и спомага храносмилателните процеси.

Read more...

]]>
Fri, 15 Mar 2013 15:42:04 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/56-силата-на-водата.html
За бутилираните води http://bgvoda.com/интересни-факти/55-за-бутилираните-води.html Съдържанието на минерали в бутилираните минерални води се определя от геоложката среда. При различните натурални минерални води има стабилен минерален състав нивото на концентрация е с различна височина според елементите. Обичаино минералното съдържание на водата се посочва на самият етикет, а това дава нужната информация на потребителите. Някои от минералите са с много ниско, други с много високо ниво и консумацията определя дневният им прием на дадени минерални елементи като магнезий, калций, бикарбонати, флуор и други елементи.

Докато при питейната вода няма изисквания за минералния състав и за различните доставчици се наблюдават различни показатели, според доставчика им.

Read more...

]]>
Thu, 14 Mar 2013 20:13:56 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/55-за-бутилираните-води.html
Бутилирана или чешмяна вода http://bgvoda.com/интересни-факти/54-бутилирана-или-чешмяна-вода.html Много от нас вече имат становища по въпроси, свързани с водата за пиене, други едва сега научават за ползите на водата за тялото и здравето на човека и тръгват да търсят позитиви за себе си.

Предлагаме ви кратко разяснение по неща, които засягат всеки човек, а всеки един сам ще избере коя вода да пие.

Всички натурални минерални и изворни води е редно да са етикетирани, да съдържат информация, да носят името, произхода и източника на водата. Състава на водата също трябва да е упоменат на опаковката на бутилираната вода. Добре е да е ясен и въглеродния диоксид в нея.

Read more...

]]>
Thu, 14 Mar 2013 20:13:12 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/54-бутилирана-или-чешмяна-вода.html
Бутилирана вода http://bgvoda.com/интересни-факти/53-бутилирана-вода.html Няма живо същество на планетата, което да не приема вода. Тя е важна за човека и колкото и да приемаме всякакви други течности, без водата не можем. Всички хора пият вода. В наши дни минералната вода е сред най-важните консумирани и използвани масово води. Водата е винаги на една ръка разстояние от нас. В дома, офиса, на обществени места, в магазина виждаме различните разфасовки и марки бутилирана вода.

От всички места се шуми и разгласява колко важна и необходима е минералната вода, но в цялата мания и жажда да си набавим тази така важна и поддържаща ни сила, с лека ръка подминаваме факта, колко много може да вреди тя на здравето ни, след като е бутилирана.

Read more...

]]>
Thu, 14 Mar 2013 20:12:11 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/53-бутилирана-вода.html
Изворна или питейна вода http://bgvoda.com/интересни-факти/52-изворна-или-питейна-вода.html Знаем или не знаем всичко за водата. Отивайки на магазина ние избираме утвърдени, известни и доказани марки води на пазара, както правим с всеки друг продукт, чиято реклама най-силно ни се набива в съзнанието. Дали обаче се замисляме какво купуваме и консумираме или го правим инстинктивно, защото нещо или някой ни е подтикнал към него.

Ето и кратка справка за най-популярните типове води, след като изключим минералната вода от списъка.

Сходна с натурална минерална вода, първа в списъка се нарежда изворната вода. Като първата, така и тази има доказан водоизточник, произход. Трябва да е преминала и удържала на микробиологичните тестове и да не съдържа дезинфектанти. Тя се бутилира, а върху етикета й трябва да е отразен произхода й.

Read more...

]]>
Thu, 14 Mar 2013 20:11:35 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/52-изворна-или-питейна-вода.html
Натурална минерална вода http://bgvoda.com/интересни-факти/51-натурална-минерална-вода.html Натурална минерална вода идва от защитени подземни източници в околната среда и е безвредна за здравето, приета в нормално състояние. Натурална минерална вода може да има допълнителни характеристики, свързани с определени минерали  в даден район.

Всяка натурална минерална вода има подземен източник  и е защитена от всякакъв вид замърсяване. Цялото внимание в процеса на бутилирането й е насочен с цел предпазването й. Всичко се простира от управление на водосборните басейни до момента на използваните материали за изработка на бутилката. За бутилиране на натуралните минерални води се използва източника с директна връзка. Не е редно те да бъдат транспортирани до инсталация за бутилиране направо в течното им състояние.

Read more...

]]>
Thu, 14 Mar 2013 20:10:37 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/51-натурална-минерална-вода.html
Произход на бутилираната водата http://bgvoda.com/интересни-факти/50-произход-на-бутилираната-водата.html Подпочвената вода се захранва от дъждовната вода, от снега и леда. След това, тя се просмуква в земните пластове и потъва надолу. По пътя си подпочвената вода преминава през пясък, камъни и скали, за да достигне дълбината, която й е необходима.

Докато слиза в подземните недра, водата се пречиства по естествен начин. Преминавайки на долу, е нужен период от няколко месеца до хиляди години. Влияние тук оказва местната геология. Нейното подземно местоположение показва, до каква степен е защитена тя от замърсяване.

Бутилираната вода не винаги е от защитени от замърсяване места. Подпочвените източници не винаги са с доказан произход. Много често това води до друг водоизточник, разположен на самата повърхност, а именно чешмяната вода.

Read more...

]]>
Thu, 14 Mar 2013 20:09:57 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/50-произход-на-бутилираната-водата.html
Състав на водата http://bgvoda.com/интересни-факти/49-състав-на-водата.html Не сте се замисляли така важното нещо за нашето съществуване – водата, какъв състав има. Предлагаме ви систематизирана справка на съставките изграждащи водата за пиене:

Литият е елемент, който оказва благоприятно въздействие на нервно-психичното състояния на организма.

Флуорид, благоприятства въздействие на зъбите и костната система. Използва се при кариеси и за профилактика на остеопорозата.

Метасилициевата киселина, противодейства на процеса на стареенето. Силиция допринася за гъвкави стави, гладка кожа и здрави кости.

Натрият стимулира клетките и мускулите.

Хлорът и натрия запазват осмотичното налягане в клетките. Играят важна роля при храносмилането.

Read more...

]]>
Thu, 14 Mar 2013 20:09:14 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/49-състав-на-водата.html
Какво не знаем за водата http://bgvoda.com/интересни-факти/48-какво-не-знаем-за-водата.html Водата, която пием идва от много източници. В повечето случаи тя е изключително, полезна, здравословна и препоръчителна, но има и редица неща, които не знаем за нея.

Така например липсата на вода може да доведе редица здравословни проблеми един от най-често проявяващите се е умората през деня.

Добре е да имаме навика да приемаме ежедневно определено количество вода в зависимост от възрастта и най-вече килограмите си. Така например 8 до 10 чаши за деня, са способни да ни избавят от болки в ставите, гърба и да подобрят значително тонуса ни. Тези данни са в резултат на направени проучвания и изследвания, в които 80% от случаите забелязват промяната.

Read more...

]]>
Thu, 14 Mar 2013 20:08:08 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/48-какво-не-знаем-за-водата.html
Водата, която пием http://bgvoda.com/интересни-факти/47-водата,-която-пием.html Видовете питейна вода са много. Всяка от тях е с определен химичен състав, свойства и качества. Независимо от това, колко полезен е приема на вода, трябва да сме на ясно с някои нейни характеристики, а така също с произхода й и типовете, които са най-подходящи за ежедневна консумация.

Водата е здравословна, чиста и натурална напитка, която следва да идва директно от природата. Тя трябва да утолява жаждата, без да трупа калории. Не бива водата, която пием ежедневно да е оцветена или консервирана. Погрешна е представата на много хора, че всички бутилирани води са минерални. Те биват минерални, изворни и трапезни. По вкус понякога е трудно да се различи минералната вода от изворната вода.

Read more...

]]>
Thu, 14 Mar 2013 20:07:07 GMT http://bgvoda.com/интересни-факти/47-водата,-която-пием.html