Колко важна е водата? Тя съставя 70% от човешкото тяло и е също толкова важно условие за живот като кислорода. Всяка клетка в нас жадува за вода, всеки жив организъм функционира благодарение на нея. Тя е най-естественото и най-здравословното нещо, което можем да консумираме.

Водата, която приемаме прочиства организма от вредните токсини и утолява жаждата. Тя може да е различна и да идва от различни места и дълбочина – минерална,трапезнаизворна. Трапезните води са характерни с това, че при тях съдържанието на минерали е по-ниско и са подходящи за всеки ден. Изворните води също са ниско минерализирани, което ги прави безопасни за бременни жени, бебета и деца.

Минералната вода е нещо малко по-различно. Тя се различава с това, че съдържа много полезни за тялото минерали. Минералите в минералната вода могат да са бикарбонати, натрий, калций, магнезий, калий, сулфати и други. Все вещества, които са жизненоважни за правилното функциониране на организма и доброто здраве. Те поддържат костите и зъбите здрави, подпомагат храносмилането и сърдечната дейност, подобряват работата на нервната система, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и камъни в бъбреците. Минералите оказват много положително влияние върху общото здравословно състояние и ви карат да се чувствате по-млади и здрави.

Поради различната минерализация на водата се препоръчва тя да се редува, особено, ако по принцип пием много минерална вода. Как да редуваме водата? Най-добрият вариант е половин месец да пием минерална, а следващата половина – изворна, трапезна или друга ниско минерализирана вода. Дори да не е през половин месец, важното е периодите на редуване да са равни и да не смесваме наведнъж различни видове вода.

Чешмяната вода наистина може да е годна за пиене, но това не означава, че за пречистването й не се използват химикали, които с времето вредят на здравето. Още повече, че в състава на тази вода липсват минерали и каквито и да било полезни вещества. Тя ще утоли жаждата ви, но няма да окаже никакъв друг благоприятен ефект върху организма и здравето ви. Поради тази причини най-добрият избор е да пиете минерална вода.