България е известна с над 550 находища от 1600 извора с минерални води. Преобладават слабо минералните извори, минерализирани и газови води. За хладните минерални извори е характерно, че са разпръснати из цялата страна. Такива има в Шипково (Троянско),Наречен (Асеновградско), Овча купел (София), Вонеща вода (Габровско), Смочан (Ловешко), Меричлери (Симеоновградско) и др. За минерален извор с най-голяма температура е този в Сапарева баня, той е и единственият в България и Европа гейзер-фонтан. Сред най-известните термални извори са тези в Стара планина, към тях се отнасят Вършец, Лакатник, Бързия, Оплетня, а до Софийското поле са прочутите Горна баня, Банкя, Овча купел, Княжево, Панчарево, и др. Съществуват още множество разположени в различните краища на страната Стрелча, Хисаря, Баня, Павел баня, Старозагорски бани, до Благоевград, Сандански, Симитли, Левуново и Марикостиново, Добринище, Девин, Баните, Велинград.

 

В България най-разпространени са азотните термални води. Изворите им се намират в Сапарева баня, Наречен, Симитли, Момин проход и др. Със съдържание на въглекисели води са Сливенските минерални бани, Михалково, Стефан Караджово и още.

Влиянието на средиземноморския климат действа благоприятно на минералните извори в южната част на страната, на другите спомага планинският климат и иглолистната растителност с бистри потоци, а трети влияние оказва Черно море. Всички извори с лечебна минерална вода благоприятстват ефективното лечение и профилактика на различни заболявания. Освен това създават отлични условия за отдих и туризъм.
В България има 15 климатични морски курорта, 48 климатични планински курорта и 38 балнеолечебни курорта.