Важния и определящ фактор за нуждата на вода от организма ни е жаждата. Водата трябва да се приема от всеки човек и през целия ден. По този начин той си набавя необходимите течности.

Нивата на вътрешния баланс от вода в тялото е застрашен, ако нормата му падне под 45%, това може да крие опасност за здравето.

Идеята е да не се стига до крайни проблеми и драстични мерки в приема на вода. За да не се получи дехидратиране, трябва да се следи количеството от 2,5 до 3 литра дневно вода, да са консумирани. В тези стойности е поместена не само чистата питейна вода, а и тази, която постъпва в тялото ни чрез, храната, другите течности и плодовете и зеленчуците.

 

При средни нива от физическа активност, нужното количество за организма е в порядъка на 2 литра дневно.

Човешкият организъм е строго индивидуален по редица фактори, които го определят като такъв. И по отношение на приема на вода, нещата не са по-различни. Така например, ако един човек в зряла възраст, с нормално телесно тегло и средна активност има нужда от 2 литра дневно, то за човек в същите категории, но лекоатлет или друг вид състезател, ще се нуждае от поне 1/3 над това количество, защото дневно ще изразходва много повече вода от запасите на тялото си.

По отношение на пола дневния прием при мъже и жени, също е различен. Така например, мъжете се нуждаят от много по-големи цифри в литри вода, от дамите с по-нежна структура и малка маса мускули.