Питейната вода е тази, която е годна за употреба от хората. За да се превърне в питейна, обаче водата, трябва да мине през филтри или да се дестилизира. Дестилацията се извършва основно при вода за новородени деца, където наличието на болестотворните организми може да се окаже сериозен проблем.

При загряване на водата до 65 °C, се унищожават всички вируси, бактерии и паразити. Процесът се нарича пастьоризация и се използва за обработката на млякото.

 

Освен, чрез дестилация и пастьоризация водата може да се пречисти и по ред други начини.

Пречистването с престояване на водата се извършва, като се остави да престои няколко часа в подходящ съд. Така тя се дехлорира и от нея се премахват твърдите частици, които падат на дъното.

Пречистване посредством заледяване. При него водата се прибира хладилно помещение и се оставя, докато стане на лед. Бързо замръзналата вода се изхвърля с вредните емисии и отново се замразява на половина. Във втората вода се предполага, че е вече пречистена, т.к. вредните примеси са отстранени с първият лед.

Съществува и пречистване, чрез филтри с обратна осмоза

Пречистената вода крие и недостатъци, а те са основно в това, че с отстраняване на вредните примеси, могат да се премахнат и количествата на минерално съдържание от нея. Всички знаем, колко нужни са на организма минералите. Пречистената вода е склонна да поглъща от въздуха въглероден диоксид, което повишава киселинността й. Преварената вода губи своята микроструктура и действа върху организъма като чуждо тяло, стимулирайки увеличение на червените и белите кръвни телца.

Питейната вода използвана за битови нужди е с високо съдържание на хлор, който до известна степен може да навреди на човешкото здраве. Съвременните алтернативи за пречистване на водата сочат озона, като най-безопасен метод.