За да оценим това земно богатство – водата, ще изложим на кратко някои факти, които не само ще пробудят интереса на читателя, но и ще дадат отговори на множество въпроси.

На първо време всеки човек, дори малките деца, знаят значимостта на водата за живота на хора, животни, растения и множество процеси в природата, но знаете ли, че при липсата й може да станат сериозни проблемите?!

Така например количествата на водата се определят, както от атмосферните фактори, така и от възрастта и теглото на човек.  Здравословното състояние също е определящ фактор, храната и други. Така от дадени храни, организма може да си набави известни количества вода. Такива храни са плодовете, зеленчуците, супите и други. Има обаче и храни, които провокират още по-голяма необходимост от прием на вода, а те са меса, солени храни, тестени изделия и други. Те не само изсмукват наличната вода от телата ни, но за да бъдат преработени изискват допълнителен прием.

Интересен е и факта, че при загуба на 10% от теглото за сметка на водата човек може да се възстанови за кратки срокове. Така при ниски температури загубата от 25% на теглото може да е фатална. За високите температури стойности от 15% може да са фатални.

Важността на водата се определя и от нуждата и по време на походи, излети и други такива места, където наличието на вода е ограничено или качеството й не е на ниво за пиене. За такива екстремни ситуации като заместител на водата са измислени полеви водни филтри и пречистващи таблетки.

Знаете ли, че газираните напитки, чаят, кафето дават известна доза вода, но и съдържат много други примеси, които спомагат за още по-голяма жажда на организма. Така например, съдържанието на кофеин може да подейства, като диуретик, които да не достави нужната вода до всички части на тялото.

В моментите, когато, човек усеща жажда, той губи по 1% от водните запаси.

По време на физическа дейност, загубата на тегло от тялото е в резултат на загубени водни запаси, а не мазнини.

За болни хора и редовно трениращи приема на минерална вода е от голямо значение за цялостния тонус и възстановяване.

Водата спомага за изхвърляне на токсините от тялото и за доброто цялостно здраве на организма.

Водата спомага за оросяването на крайниците и мозъка и предпазва от редица сериозни болести.