Интересни факти

Минерализацията на водата

Ниско минерализираната минерална вода няма високо съдържание на съставка на фона от общата минерализация. Това прави тази вода удобна за неограничена консумация.

Слабо минерализираната вода не съдържа минерални вещества, които да се комулират в организма и в резултат да оказват токсично въздействие. Те са удобни за консумация в неограничени количества и без прекъсване и подмяна. Поради хомеостаза, в течната среда и органите подбират саморегулиращи се механизми, които имат определени съставки от водата. Те избират едни от тях, а други изхвърлят. По този начин баланса на pH киселинно алкално равновесие и елементите в кръвта, в тъканите и в органите е постоянен.

Като най-важно качество на слабо минерализираните води се смята това, че те доставят на човешкия организъм чиста течност, за утоляване на жаждата. Разбира се е важен състава на химическите компоненти, в тях. Те биват:

Метасилициева киселина или силициеви води. Те защитават от атеросклеротични плаки, по лигавиците на стомаха и червата и пречат на разлагането натоксините там. Благоприятстват на кожата, правят я по-еластична и млада. Силициевите води повишават жизнеността на човешкото тяло и спомагат функциите на мозъка, мускулите и сърцето.

Флуорът е важен елемент в състава на минералната вода. Той действа кариеспрофилактично и се бори с остеопорозата;

Повишени количества на хидрокарбонати и Ph. Те са важни и изключително полезни за поддържане на алкално и киселинното равновесие, за регулиране на киселинността в стомаха и подобрение на смущенията в чревните пътища, спомагат храносмилателния тракт. В съчетание с магнезиево сулфатни води действат благоприятно на целия организъм.