Интересни факти

Какво знаем и не знаем за водата

Според най-новите проучвания водата, колкото полезна и важна да е за живота на хората, така сериозно може и да навреди. Така например бутилирана вода, държана на топло за дълъг период от време може да причинява рак. Най-опасна бутилирана вода е престоялата в автомобили. Тя е с високи съдържания на диоксин, който се натрупва в тъканите на млечната жлеза, а той е силно канцерогенен. Топлината реагира с химикалите в пластмасата от бутилките и често води до рак на гърдата.

Съветът на специалистите е водата за пиене да се съхранява в бутилки от стъкло или  неръждаема стомана. Друг важен момент е, че водата от пластмасовите бутилки е вредна и когато се съхранява във фризер.

Понякога хлора в чешмяната вода е така силно осезаем от обонянието ни, че предизвиква отвращение. Идеята на хлора е с цел дезинфекция като се добавят трихолометани. Хлора не е вреден за организма ни, обаче нивата на трихолометани не са благосклонни към човешкото здраве. Така например ако заредим аквариума на рибите изцяло с хлорирана вода, вероятността те да живеят повече от 10 минути в хлора, без филтрите да функционират е минимален.

По отношение на видовете вода, съществуват такива, които могат да се употребяват ежедневно и такива, за чиито прием трябва да се следи. Минералните води, подходящи за всекидневна консумация са планинска изворна вода и трапезна минерална вода.

Минералната вода има силен лечебен ефекти, чиито свойства са познати на хората от години назад. Ползите на минералната вода са в резултат от външно и вътрешно лечение.