Интересни факти

Водата за бебета и подрастващи деца

Вече сме на ясно, колко важен е приема на вода от хората, но как стоят нещата при децата. Какви са техните нужди и коя е най-подходящата вода. Всеки родител иска най-доброто за детето си, затова е добре да проучи какви количества и какви видове вода да дава на новороденото и детето си.

Често младите майки с току що родени бебешоци са изправени пред един нов и непознат свят, за който едва сега ще учат. Пред тях изникват редици въпроси като:

Кога трябва да дам вода за първи път на бебето? Как да му я предлагам подсладена със захар или без добавки? Да ограничаваме ли приема на вода на 3 годишното дете и хиляди други.

 

За съвсем малките бебетата, още докато се кърмят не е редно да се дава вода. Смята се, че майчиното мляко съдържа всичко необходимо, за да расте новороденото правилно, без да е лишено от нито една съставка. Тази тактика може да продължи до 6-ия месец, а след това се стартира захранването и тогава се появява нуждата от прием на вода за бебето. Водата за най-малките задължително трябва да е преварена и чешмяна или изворна вода. Тя не бива да бъде обогатявана със захар или други съставки.

Водата е задължителна, както за бебетата, така и за малките деца, така и за възрастните в летния сезон. Не бива да ограничавате децата от достъпа им до чиста изворна вода, защото може да обезводнят телцата си.

Децата, които прохождат или вече се заиграват в пясъка също имат огромна нужда от прием на вода. Те трябва да консумират вода от извори или с най-нисък процент минерализация, но в никакъв случаи с умерена или силна такава.