Интересни факти

Водата, която пием

Видовете питейна вода са много. Всяка от тях е с определен химичен състав, свойства и качества. Независимо от това, колко полезен е приема на вода, трябва да сме на ясно с някои нейни характеристики, а така също с произхода й и типовете, които са най-подходящи за ежедневна консумация.

Водата е здравословна, чиста и натурална напитка, която следва да идва директно от природата. Тя трябва да утолява жаждата, без да трупа калории. Не бива водата, която пием ежедневно да е оцветена или консервирана. Погрешна е представата на много хора, че всички бутилирани води са минерални. Те биват минерални, изворни и трапезни. По вкус понякога е трудно да се различи минералната вода от изворната вода.

 

Погрешна е и представата, че щом минералните води извират от някъде, то те са изворни.
Минералните води се добиват от голяма дълбочина. През хиладолетията те са се формирали в редица процеси протичащи в недрата на Земята, така са се сдобили с минералите от скалите и са  преминали във водата. Тези води са с по-висока минерализация и високи стойности на температура.

За изворните води е характерно, че се добиват от по-голяма близост със земната повърхност. Изворната вода е с ясен произход и постоянен състав. Тя е с ниска минерализация и често чешмяната вода спада към трапезния тип вода за пиене. За чешмяната вода е добре да е известно, че в различните райони, тя може да има различен състав, твърдост и минерализация. Изворната вода е подходяща най-вече за хора на ниско натриева диета, за бебета и ежедневна употреба.