Интересни факти

Нужда, липса или излишък на вода

В различните периоди, възрасти и ежедневните дейности човешкият организъм изразходва различни количества вода от тялото си. Ето, защо е важно приема и доставката на водата за възстановяване на нормалните функции да е следен. Разбира се тук не става дума да се вманиачаваме и да броим всяка глътка, която поемаме, но е добре да изградим навици, които да ни помагат за един нормален и пълноценен прием на вода.

Всеки възрастен осъзнава ползите от минералната вода и както знаем тя има огромно значение за нормалното ни съществуване. Така например поради състава си минералната вода е по-специфична и за приема й трябва да се обърне по-специално отношение. Поради високите стойности на соли, минерали и витамини в нея, тя не се препоръчва за бебета и деца под определена възраст. За хората с различен тип заболявания, които я използват с лечебна цел, също трябва да се следи и ограничава приема й, а наред с това да бъде доставяна нужната доза, чрез прием и на други видове питейни води.

 

За всеки здрав и зрял човек, количеството минерална вода трябва да е колкото е възможно в по-големи стойности. За хората, които ежедневно извършват тежки физически дейности и за спортуващите този прием, трябва да е дори завишен.

Тялото само по себе си подсказва своите нужди. Така например, симптомите, по които може да разберете, че тялото ви има нужда от вода са изсъхването на устната кухина, главоболието, понякога дори усещането за глад, което в действителност е жажда и други.

Водата никога не може да е прекалено много за организма, а когато е в повече, той я изхвърля. Така, че не съществува опасност да предозирате тялото си с вода.