Интересни факти

Колко важна е водата?

Колко важна е водата? Тя съставя 70% от човешкото тяло и е също толкова важно условие за живот като кислорода. Всяка клетка в нас жадува за вода, всеки жив организъм функционира благодарение на нея. Тя е най-естественото и най-здравословното нещо, което можем да консумираме.

Водата, която приемаме прочиства организма от вредните токсини и утолява жаждата. Тя може да е различна и да идва от различни места и дълбочина – минерална,трапезнаизворна. Трапезните води са характерни с това, че при тях съдържанието на минерали е по-ниско и са подходящи за всеки ден. Изворните води също са ниско минерализирани, което ги прави безопасни за бременни жени, бебета и деца.

Минералната вода е нещо малко по-различно. Тя се различава с това, че съдържа много полезни за тялото минерали. Минералите в минералната вода могат да са бикарбонати, натрий, калций, магнезий, калий, сулфати и други. Все вещества, които са жизненоважни за правилното функциониране на организма и доброто здраве. Те поддържат костите и зъбите здрави, подпомагат храносмилането и сърдечната дейност, подобряват работата на нервната система, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и камъни в бъбреците. Минералите оказват много положително влияние върху общото здравословно състояние и ви карат да се чувствате по-млади и здрави.

Поради различната минерализация на водата се препоръчва тя да се редува, особено, ако по принцип пием много минерална вода. Как да редуваме водата? Най-добрият вариант е половин месец да пием минерална, а следващата половина – изворна, трапезна или друга ниско минерализирана вода. Дори да не е през половин месец, важното е периодите на редуване да са равни и да не смесваме наведнъж различни видове вода.

Чешмяната вода наистина може да е годна за пиене, но това не означава, че за пречистването й не се използват химикали, които с времето вредят на здравето. Още повече, че в състава на тази вода липсват минерали и каквито и да било полезни вещества. Тя ще утоли жаждата ви, но няма да окаже никакъв друг благоприятен ефект върху организма и здравето ви. Поради тази причини най-добрият избор е да пиете минерална вода.

Най-известните минерални извори в България

България е известна с над 550 находища от 1600 извора с минерални води. Преобладават слабо минералните извори, минерализирани и газови води. За хладните минерални извори е характерно, че са разпръснати из цялата страна. Такива има в Шипково (Троянско),Наречен (Асеновградско), Овча купел (София), Вонеща вода (Габровско), Смочан (Ловешко), Меричлери (Симеоновградско) и др. За минерален извор с най-голяма температура е този в Сапарева баня, той е и единственият в България и Европа гейзер-фонтан. Сред най-известните термални извори са тези в Стара планина, към тях се отнасят Вършец, Лакатник, Бързия, Оплетня, а до Софийското поле са прочутите Горна баня, Банкя, Овча купел, Княжево, Панчарево, и др. Съществуват още множество разположени в различните краища на страната Стрелча, Хисаря, Баня, Павел баня, Старозагорски бани, до Благоевград, Сандански, Симитли, Левуново и Марикостиново, Добринище, Девин, Баните, Велинград.

Топли минерални извори

Изворите за минерални води в България са известни от древни времена.

Топлите извори са използвани с лечебни цели още в древността. Те са съхранени с годините и много от тях днес са се превърнали в съвременни лечебни центрове посещавани от множество туристи, както от българия, така и от други страни.

Така например изворите в Сапарева баня разположени на югоизток, до рилските летовища Паничище. Мястото е разположено сред вековни иглолистни дървета датиращи от хилядолетия назад. Растителността в тази част е така богата и живописна, че не би могла да се опише с думи. В тази част се намират над 1000 естествени и сондажни извора за минерална вода. Те са едно от най-големите богатства на природата в България. Тук преобладават термалните минерални извори, чиято температура е над 37 градуса.

Дневен прием на вода

Важния и определящ фактор за нуждата на вода от организма ни е жаждата. Водата трябва да се приема от всеки човек и през целия ден. По този начин той си набавя необходимите течности.

Нивата на вътрешния баланс от вода в тялото е застрашен, ако нормата му падне под 45%, това може да крие опасност за здравето.

Идеята е да не се стига до крайни проблеми и драстични мерки в приема на вода. За да не се получи дехидратиране, трябва да се следи количеството от 2,5 до 3 литра дневно вода, да са консумирани. В тези стойности е поместена не само чистата питейна вода, а и тази, която постъпва в тялото ни чрез, храната, другите течности и плодовете и зеленчуците.

Минерализацията на водата

Ниско минерализираната минерална вода няма високо съдържание на съставка на фона от общата минерализация. Това прави тази вода удобна за неограничена консумация.

Слабо минерализираната вода не съдържа минерални вещества, които да се комулират в организма и в резултат да оказват токсично въздействие. Те са удобни за консумация в неограничени количества и без прекъсване и подмяна. Поради хомеостаза, в течната среда и органите подбират саморегулиращи се механизми, които имат определени съставки от водата. Те избират едни от тях, а други изхвърлят. По този начин баланса на pH киселинно алкално равновесие и елементите в кръвта, в тъканите и в органите е постоянен.

Здравословна ли е водата

В двадесет и първи век все още има множество разногласия по ефекта и качествата, касаещи водата. На кратко ще се постараем да разясним някои от тях.

  • Водата е основна и най-важната течност в света.
  • Без нея живота е немислим. 
  • Тя е източник на живот и заема около три четвърти от тяло на човека. За водата още се казва, че е есенцията на живота.

Съществуват много разисквания и коментари по отношение здравословния ефект от минералната вода. След като отпадне основната функция, че доставя течност за тялото, научните изследвания не са достатъчни, за да покажат увеличеният ефект на минералните води над здравето. Ясно е, че минерали им са завишени, затова и носят името си минерални води. С тях те са полезни за тялото, но тяхната способност за усвоява не е точно добра. Една част от тях се абсорбират, а тялото определено има нужда от тях. В естествената вода липсват калории, изкуствени добавки и захар, минералната вода, определено е по-добра от подсладена и много по-харесвана напитка. Приема на минерална вода, не крие странични ефекти, като например прекаляването с газирани напитки, безалкохолни и алкохолни такива. Минералната е приятна и дарява свеж вкус.

Хлор във водата

Знаем, че хлорът е вреден, но спомага за пречистване на чешмяната вода. За да се предпазим от него трябва да се заредим с трапезна, минерална или изворна вода.

За да намалим хлорирането от душа или ваната, можем да монтираме филтри, които да премахват трихолометаните, които от своя страна повишават нивата на кръвта ни.

За да избегнем състаряващия процес на кожата, в резултат от хлора във водата може всеки път след баня да втриваме витамин С на разтвор по тялото си.

При над 89% от хората се срещат проблеми със скалпа на главата и кожата на косата, в резултат от хлорираната вода.